Wat we leerden
van een mislukt
project

Stategisch communicatiebureau voor natuur, groenbeheer en energietransitie

Client Bedrijvenpark Laarberg
Date juni 2016 – december 2020
Tags cases, duurzame energie
URL laarberg.nl

Op bedrijvenpark Laarberg neemt de Duitse investeerder RMS een optie op 9 ha om er een installatie te bouwen die overtollige mest van veehouders in de omgeving omzet in mineralen en groen gas. Zo wordt het mestprobleem in de agrarische regio opgelost en tevens biogas geproduceerd. Een prachtig circulair plan.

Opdracht

Versterk het positieve imago van het bedrijventerrein. Ondersteun de bouw van het circulaire bedrijf.

Aanpak

Het interesseert RMS weinig dat enkele omwonenden er anders over denken. De directie van het bedrijvenpark is terughoudend om zich te mengen in de discussie. Zelfs als de omwonenden een actiegroep oprichten en geld inzamelen voor een juridische procedure, ziet de Duitse investeerder geen enkele reden om met hen een gesprek te voeren en naar hun bezwaren te luisteren. Pas op het moment dat de actiegroep naar de Raad van State gaat, kregen we de opdracht om samen met een gespecialiseerd bureau voor reputatiemanagement een charmeoffensief te starten. We publiceren artikelen en organiseren een open dag.

Het einde van het liedje kun je raden: de rechter zet definitief een streep door het plan. Niet veel later verliezen we de opdracht.

 

Conclusie

Dit is voor ons de aanleiding om goed na te denken over de vraag wat er mis is gegaan. Hoe voorkomen we dergelijke situaties?

We komen tot twee belangrijke conclusies: wij werken niet meer voor initiatiefnemers die de dialoog met mensen en partijen uit de weg gaan. En wij gebruiken een methode om stakeholders juist te betrekken bij een project.

Dit project is een les geweest om voortaan projecten en initiatieven te baseren op de dialoog met partners en stakeholders. Hiermee verklein je de kans op mislukking.

Meer cases

RMS | Laarberg

Het gebrek aan stakeholdersmanagement leidt tot de teloorgang van een prestigieus duurzaam initiatief

waardewenders | voorBIJpapier

De Buitenwacht sprak met betrokkenen van waardewenders om de potentie van voorBIJpapier in kaart te brengen.

Waterstofboeren

Waterstofboeren ondersteunt agrarische ondernemers die waterstof willen opwekken. De Buitenwacht helpt bij positionering en belangenbehartiging.

Zoontjens

Als leverancier van verharde daken is de positie van Zoontjens ijzersterk. Dit ligt anders bij groeimarkt die bestaat uit multifunctionele of intensieve groendaken. De Buitenwacht onderzoekt of Zoontjens ook in deze markt een toonaangevende rol kan spelen.

NL Greenlabel

Met verschillende duurzaamheidslabels en een betrokken partnernetwerk zet NL Greenlabel zich in voor een duurzame en natuurinclusieve leefomgeving. Tijdens een detacheringsperiode heeft De Buitenwacht de identiteit van de organisatie aangescherpt.

4Grass | Hofmeijer

Hofmeijer Civiel en Cultuurtechniek in Voorst wil hun klanten helpen bij het maken van duurzame keuzes op het gebied van sportvelden. De Buitenwacht heeft met de ontwikkeling van een platform voor sportvelden invulling gegeven aan deze ambitie.
Vorige
Volgende
De Buitenwacht strategisch communicatiebureau voor natuur, groenbeheer en energietransitie stakeholdersanalyse participatie
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt op onze website.