Businessplan met vliegende start voor Waterstofboeren

Intermediairs voor duurzame initiatieven

Client Waterstofboeren
Date april 2022 – heden
Tags energietransitie
URL waterstofboeren.nl

waterstofboeren agrarische waterstofproductie

Waterstofboeren is een onafhankelijke stichting van en voor boeren die aan de slag willen met waterstof. De Buitenwacht ondersteunt bij de ontwikkeling van de organisatie en de belangenbehartiging.

Opdracht

Ontwikkel een businessplan voor de nieuw te vormen advies- en belangenorganisatie Waterstofboeren.

Aanpak

Samen met oprichters Marjolein van Tilburg-Feiken (melkveebedrijf Eelshuis) en Rob Jacobs (L’orèl energieadvies) ontwikkelden wij het concept voor de advies- en belangenorganisatie Waterstofboeren. We maakten gebruik van een innovatiemakelaarsvoucher van TKI Urban Energy.

De Buitenwacht is gevraagd om de oprichting van deze organisatie te ondersteunen. Wij voerden een stakeholdersonderzoek uit onder overheden, toeleverende en verwerkende industrie en financiële instellingen. Aan de hand van deze inzichten is een businessplan opgesteld.

Tevens werd uit de gesprekken duidelijk dat er subsidiemogelijkheden voor kleinschalige waterstofprojecten op boerderijen ontbreken. Daarom is onder leiding van De Buitenwacht een brief aan minister Staghouwer (LNV) en minister Jetten (EZK) geschreven met het verzoek om deze regelingen snel in te voeren.  Deze brief is mede-ondersteund door FrieslandCampina, ABN Amro en verschillende boeren. Op 13 juli 2022 is de brief door Waterstofboeren aangeboden aan minister Staghouwer.

Resultaat en impact

Waterstofboeren beschikt dankzij De Buitenwacht over een degelijk businessplan en maakte een vliegende start met de brief aan minister Staghouwer. Deze actie heeft veel publiciteit en de nodige waardering voor Waterstofboeren opgeleverd.

Meer cases

Sunrise-ir

In februari is onderzoeksproject Sunrise-ir officieel van start gegaan. Dit is het begin van een vierjarig onderzoeksproject met als doel: het ontwikkelen van een effectief en comfortabel verwarmingssysteem met onder andere infraroodpanelen, dat geschikt is voor bewoners van sociale huurwoningen.

Duurzame Bedrijven

De Buitenwacht geeft begeleiding en advies op maat bij verduurzaming van bedrijfspanden binnen hun bestaande netwerkaansluiting.

Soteq

Soteq is in ontwikkeling van een specialist in zonnepanelen naar een adviseur die bedrijven en particulieren begeleidt bij het benutten van duurzame elektriciteit. Daarnaast levert het bedrijf systemen en besturingen.

Gemeente Almere

In opdracht van de gemeente Almere onderzocht de Buitenwacht of non-infill kunstgrasvelden bevallen bij voetbalspelers. Non-infill velden zijn niet ingestrooid met korrels.

RMS | Laarberg

Het gebrek aan stakeholdersmanagement leidt tot de teloorgang van een prestigieus duurzaam initiatief

waardewenders | voorBIJpapier

De Buitenwacht sprak met betrokkenen van waardewenders om de potentie van voorBIJpapier in kaart te brengen.
Vorige
Volgende
De Buitenwacht strategisch communicatiebureau voor natuur, groenbeheer en energietransitie stakeholdersanalyse participatie
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt op onze website.